Senjata membuang Virus dari sahabat Rakan siber.

Salam kepada semua warga Rc dan selamat menunaikan ibadah puasa. Sempena bulan yang mulia ini, banyakkanlah ibadat dan tinggalkanlah amalan-amalan yang tidak menguntungkan.

Sebelum ini Rc ada menyiarkan artikel mengenai cara-cara membuang virus. Alhamdulillah ada beberapa pembaca yang bukan sahaja sudi berkongsi pandangan, malahan turut menyediakan pemudah cara untuk membuang virus ini.

Artikel kali ini adalah bagi mengulas software pembuang virus bernama "anti-virus uitmpp" ciptaan saudara syam92x.

Bagi menguji software ini, penulis telah kumpulkan 10 fail virus kedalam sebuah pendrive. Semua virus ini penulis dapati dari perpustakaan UiTMPP.

Semua virus ini sebenarnya dapat dibuang oleh antivirus antivir (juga Avg) .Tetapi untuk menguji software ini penulis telah disable-kan fungsi antivirus antivir.

Setelah pendrive yang mengandungi virus ini di masukkan ke dalam komputer, jalankan software ini.

Software ini akan menyuruh anda masukkan lokasi pendire anda ( sama ada D, E atau anda lihat sendiri pada my computer).


kemudian software ini akan mengimbas pendrive anda dan akan menyenaraikan fail yang 'dijangka' virus.

Tugas anda ialah kenal pasti fail itu sama ada virus atau tidak dan kemudian tekan 'y' (tanpa kurungan ) untuk membuang fail itu atau 'n' untuk tidak. Anda boleh rujuk artikel lepas untuk membezakan sesuatu fail itu virus atau tidak.


Dari ujian penulis software ini menyenaraikan semua fail yang berformat .exe (format fail software, virus juga sejenis software). kesemua fail virus yang berformat .exe dapat dibuang melalui kaedah ini.

Kesimpulannya software ini amat berguna jika anda ingin membuang virus secara manual.

Download software ini di sini[update]


*update-versi terkini mempunyai 'interface' yang tersendiri untuk memudahkan penggunaan software ini. Sungguh mudah dan anda pasti tahu guna saat melihatnya :)

-penulis akan update review mengenai versi baru software ini kemudian.

Terima kasih kepada syam92x untuk software ini.

P/s- jika ada sesuatu yang penulis tertinggal silalah komen.
Share on Google Plus

About Rakan Siber

Rakan Siber (R.C.) ditubuhkan untuk berkongsi impian dan minat yang sama terhadap teknologi semasa seperti komputer dan gadget. Kami berkongsi tip-tip untuk menolong menyelesaikan masalah disamping berita baharu dalam kalangan ahli komuniti ini.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

21 comments :

naimZ said...

mmg pusat virus ah lubrary uitmpp..
LOL~

Dasuki D5T7 said...

lubuk virus tu,
mana x nya, sume pun cucuk kat situ,
dah terkumpul virus seluruh malaysia..

Dasuki D5T7 said...

hebat!

Anonymous said...

update.. version 1.3
http://www.4shared.com/file/VQt5o3uU/anti-virus_uitmpp_v13__For_rem.html
...
nanti version 2 ak buat mcm software. snng skit..
version 2.x+ bleh buang virus 2 dlm pc...
thx

afiq:D said...

syam92x tu kawan aku tu...berterima kasih utk aku jgk tau :D

Anonymous said...

sape2 yg ad virus shortcut tolong upload.. ak nk bende 2...

Anonymous said...

[update]
v2
http://www.4shared.com/file/0Cg4VQBM/Virus_Short cut_Remover_v20_Bet.html

hok ni mudoh ket

syam said...

[update]
v2.1(Beta)

http://bit.ly/9vk6gx

yg ini bleh buang virus shortcuts dlm pc..
thx...

Anonymous said...

xbleh pon install yg trbru...2.1 nie..ad problem la untk winds 7...

Anonymous said...

bce "readme first".

right clcik kt file "instal", pilih "run as administrator"....

Anonymous said...

[update]
v2.2(Beta)

http://vsr.4shared.com

Anonymous said...

Dah try scan hard disk C, bila dh remove benda tu ada lg..letih nk scan and delete byk2 kali..
:-(

Anonymous said...

jgn scan kt local C......
ambik version bru..
pah2 tkn button "COMPUTER"

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

aku suka software ni.Mudah.Scan removable drive tu terbaik.Tapi aku ada nak komen sikit kat bahagian computer.

1.kat scan komputer tu tak gitau kalo dah abis scan.tak kuar pop-up done. kalo ada virus dia kuar pop-up virus detect.

2.dia detect octoshape sebagai virus.

saiz die 2.50mb..kalo ada banyak jenis virus die leh buang leh senaraikan jenis apa.

Cadangan aku untuk versi seterusnya.

1.letakkan fix registry byk skt cam kembalikan task manager dll.

2.pastikan sentiasa portable.

gud luck! t aku sruh bdk rc bt review baru.aku bukan programmer tp pengguna berhemah.haha~ ;)

Anonymous said...

bgus...
mgkin versi 2.4 ak baiki semula...

versi yg trbru skrng 2.3..
http://vsr.4shared.com

azrul said...

aku buat review software ni kat blog aku..

http://azrulnozz.blogspot.com/

nanti update kat blog ni jugak..

Anonymous said...

thxxx

syam92x said...

[update]
virus shortcut remover v3
stable version
http://vsr.4shared.com

annsyz said...

haha. .slalu wat manual je. .ni siap ad software ag. .thanx coz sudi share. .=)))

ahmad hafiz azizi ahmad termizi said...

tak de pun kat 4shared tu???update please urgent ...